🇩🇰 Opret Apple ID til et mindre barn med egen email-adresse i stedet for icloud.com

Hvis man som forældre vil tilføje et barn til Familiedeling, så kommer man til det sted, hvor man skal vælge et Apple ID (altså email-adresse) til barnet. Her er man af en eller anden årsag låst til en barneticloud.com agtig adresse. Og hvis barnet er under 13, kan man ikke oprette et individuelt Apple ID uden om Familiedeling. Øøøøh, nå?

Ja, det er måske “lige meget”, at barnet får en icloud.com adresse, og hvis du synes dét, så er du gået forkert, og kan med fordel stoppe læsningen nu 🙂

Men! Hvis din søgning har landet dig her, så ved du, at det principielt er utåleligt at skulle være bundet til Apple’s domæne for tid og evighed. Det er træls at have endnu en adresse at tjekke og holde styr på, hvis barnet allerede har en email — især hvis familien har sit eget domæne, hvor alle har deres fornavnefternavn.dk

Heldigvis er der et work-around, som er lidt omstændeligt, men simpelt nok. I oversigtsform er processen sådan:

Besøg appleid.apple.com i en browser og opret barnets Apple ID med barnets egen mail-adresse. Udelad eventuelle betalingsoplysninger, men indtast korrekt navn og øvrige data, undtagen under fødselsdag, hvor du skal sørge for at alderen er over 13 og under 18 år. Hvis vi er i 2020, sætter vi altså fødselsåret til f.eks. 2005 for at oprette et barn på 15. Gennemfør forløbet, og luk browseren igen.

Tænd barnets nye iPad og sæt den op med barnets nye Apple ID. Gennemfør indtil du ser hjemmeskærmen med alle standardikonerne.

Gå ind på din egen iPhone/iPad under indstillinger Familiedeling og tilføj barnet enten via iMessage eller “inviter personligt” hvor du så indtaster barnets Apple ID og kodeord.

Åbn barnets iPad, og under indstillinger ligger der nu en invitation til familiedeling, som du kan godkende.

Besøg igen appleid.apple.com i en browser, log ind med barnets Apple ID og ret fødselsdatoen til den korrekte. Siden oplyser nu, at dette skridt kræver en forælders godkendelse, og det accepterer du selvfølgelig. Log ud af siden igen, og luk browseren.

På din egen iPad/iPhone/Email ligger nu en besked om, at Barnet har ændret sin alder, og det godkender du så.

Barnet har nu sit eget Apple ID med egen email-adresse og korrekt alder under din familiekonto.

 

Men hvorfor skal mit barn have sit eget Apple ID, i stedet for bare at køre videre på mit?

Når et af vores børn skal have et Apple ID, sker det som regel i forbindelse med, at et mindre barn overtager en iPad fra en forælder eller ældre søskende, så barnet nu har sin egen, og ikke skal sidde og tørre snot og marmelade af i fars iPad Pro.

Mange vælger bare at lade barnet køre videre på f.eks. mors eller fars konto. Det er helt klart den nemmeste løsning 1. juledag, hvor børnene sidder og hopper efter at komme i gang med deres nye legetøj, mens mor og far er lidt trætte.

Man skal gøre sig klart, hvis man deler konto med sit barn, at man deler konto med sit barn Det kan være et større eller mindre problem, afhængigt af ens iCloud-opsætning, og indholdet af ens kamerarulle, noter, iMessage osv.

Apple tilbyder dog også muligheden for at oprette et Apple ID til børn, som så kommer ind under forældrenes administration – og det er klart at foretrække. Man har en såkaldt Familiedeling af apps, spil film og musik, sådan at det, som allerede er købt på mors iPad, også kan installeres på barnets enhed, uden at de skal købes igen.

Dén model har yderligere den fordel, at man som forældre kan vælge, at man skal spørges ved installation eller køb i apps, så mindre børn ikke køber 1164 super seje bombefugle i Angry Birds eller installerer Grand Theft Auto Ultra Bloody Axe Murderer Edition, uden forældrenes explicitte godkendelse.

 Som ulempe skal nævnes, at man ved at skifte fra mors konto til barnets egen konto, afskærer barnet fra mors app-data og dermed fremskridt i spil osv., bortset fra spil, hvor man typisk vil have en særskilt konto (Fortnite, Minecraft, PUBG, MiniClip…den slags). På alle casual CandyCrush-agtige spil er det forfra, men før eller siden skal barnet jo have sin egen konto på det ene og andet.

Det er dog nemmere at ‘rive plastret af’, når barnet er 5 end når barnet er 12, og allerede har opbygget en omfattende online-/gamingidentitet og portefølje af interesser.

Lidt om email-adresser og ID

På arbejde behandler jeg personoplysninger på mange mennesker, hvor nogle tydeligvis har oprettet deres email-adresser med hovedet under armen og/eller på et yngre alderstrin. Det er ikke usædvanligt at opleve voksne mennesker pinligt berørte over at stå der med deres tatoveringer og smarte tøj og oplyse en adresse med iLoveJustinBieber eller pawpatrol før ‘et.

Vær opmærksom på, at dit barns online-identitet kan være bundet til den valgte email-adresse i mange, mange år, og at den tilknytning kan være vanskelig eller umulig at ændre.

Det giver mening at vælge en emailudbyder, som med nogen sandsynlighed stadig er her om mange år, eller netop registrere dit eget familienavn.dk som du selv har autoritet over, og om nødvendigt kan flytte til en anden udbyder. Husk, at dit barn formelig ikke har adgang til bruger280346346hunderupskolen.skoleintra.dk om 20 år, ligesom det også for dig kan være problematisk at have dit Apple- eller google-id bundet op på dineinitialertidligerearbejdsplads.dk 🙂

Og gør for guds skyld dit barn en tjeneste ved at overveje, nu, om det er smart om 15 år at skulle logge ind med puttehøneskattebasse.nåårh — og om det tager kegler på teenageværelset, at barnets Playstation siger “Velkommen MarshallPawPatrol” når vennerne kigger på.

Featured image (Sideheader):
“Too Many iPhones” by Braden Kowitz (CC BY-SA 2.0)
https://www.flickr.com/photos/kowitz/3238638206